Memur işçinin amiri midir?
Danıştay, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu kararları ile kaldırılan Devlet Personel Başkanlığının görüşü dikkate alındığında, çalışanın kamu görevlisinin üstü yapılamayacağı açıktır.
Atamaya yetkili amir kimdir?
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 8 ve 30 uncu maddelerine göre, il idaresi daire başkanının atanmasıyla atanan il merkez teşkilatına bağlı görevliler için valiler, ilçe şube müdürlerinin atanmasıyla atanan görevliler için ise kaymakamlar atama yapmaya yetkili amirlerdir.
Memur amirine nasıl hitap etmeli?
1- Amirinize her zaman saygıyla hitap edin. Unvanına bağlı olarak ona “Sayın Müdür”, “Sayın Başkan”, “Sayın İlçe Valisi” ve “Sayın Vali” diye hitap edin veya ona “Efendim” diye hitap ederek başlayın. 2- Amirinizin ofisine girdiğinizde ceketinizin düğmeli olduğundan emin olun. Ofise ceket veya şapka giyerek girmeyin.
Amire hakaretin cezası nedir?
Bir kamu görevlisine amirine hakaret etmek, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin C fıkrasının e bendinde düzenlenen bir disiplin suçudur. Bu suçun cezası, memurun maaşından kesinti şeklinde bir disiplin cezasıdır. Aylık kesinti cezası, memurun brüt maaşının 1/30 – 1/8’i oranında bir kesinti olarak anlaşılmaktadır.
Amir gelince ayağa kalkmak zorunlu mu?
Patron odaya girdiğinde ayağa kalkmanızı gerektiren bir kural yok.
Memurun ilk amiri kimdir?
Kaymakamlar; Öncelikle ilçe mülki idare amirleri ile ilçede görevli genel ve özel kolluk kuvvetlerinin amirleri; İlçe mülki idare amirleri ise birinci sicil memuru, ikinci ve ikinci sicil memuru ve üçüncü sicil memurudur. Kaymakamlar 1. sicil memuru olduğunda 2. sicil memuru olurlar.
Devlet memurunun amiri kimdir?
Başkan, 657 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik kapsamındaki disiplin hükümlerinin uygulanması bakımından tüm kamu idarelerinin Disiplin İşleri Amiri unvanını taşır.
Memura tutanak tutulursa ne olur?
Yetkiliye karşı bir rapor sunmak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.
Vali atamaya yetkili amir midir?
a) Atamaya yetkili şefler; b) Bakanlık ve Genel Müdürlük müfettişleri; c) İllerde valiler; d) İlçelerde kaymakamlar (İlçe idaresine bağlı şube müdürleri için valinin onayı gerekir.)
Memur amirine selam vermek zorunda mı?
Memur her zaman amirini selamlamalı ve amir elini uzatana kadar amir el sıkışmak için elini uzatmamalıdır. Giriş ve çıkışlarda memur amirine yol vermeli ve yolunu tıkayacak şekilde durmamalıdır.
Tokalaşmada ilk kim el uzatır?
El sıkışmak bir selamlaşma biçimidir ve sevgi ve samimiyetin bir göstergesidir. Ancak, ast, üst elini uzatana kadar elini uzatmamalıdır. Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bir erkek, bir kadınla tokalaşmak için önce ona elini uzatmamalıdır. Ancak, bir kadın elini uzatırsa, o da tokalaşmaya karşılık vermelidir.
Valinin eşine nasıl hitap edilir?
Yöneticinin üstü veya yöneticisi olan eşine de “Hanımefendi” diye hitap edilmelidir; kendisi kendisine “Hanımefendi” diye hitap etmelidir. Yöneticinin eşine asla “teyze” veya “kardeş” denmemelidir. Bu tür bir hitap tarzı kamusal yaşamda saygı ve samimiyeti temsil etmez; kabalık, saygısızlık ve kötü tavırlar kabul edilir.
Memura terbiyesiz demek suç mu?
Kamu görevlisine resmî nedenlerle hakaret eden kişi, bir yıldan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m. 125/3-a, TCK m.).
Memur amirin her dediğini yapmalı mıdır?
Başka bir deyişle, yasal bir temele dayanmayan bir emir yerine getirilmeyecektir. Ayrıca, böyle bir talimat “emir” olarak tanımlanamaz. 211 sayılı Kanun’un 15. maddesi şöyledir: “Şef, kendisine bağlı herhangi bir kişiye emir verebilir.”
Memur 1 gün işe gelmezse ne olur?
657 sayılı Kanun’da, bir veya iki gün mazeretsiz işe devamsızlık “ücret kesintisi” (m. 125/C/b); 3-9 gün mazeretsiz işe devamsızlık ve sürekli “terfi durdurma” (m. 125/D/b); yılda toplam 20 gün mazeretsiz işe devamsızlık ise “kamu görevinden çıkarma” (m. 125/E/d) gibi disiplin cezalarına yol açabilmektedir.
Memur işçiden üstün mü?
657 sayılı Kanuna göre memurlar ile üstler arasında bir hiyerarşi bulunmaktadır. Bu nedenle, hem sözleşmeli personeli hem de 4857 sayılı İş Kanununa tabi bir çalışanı memur ile üstü arasında hiyerarşik bir düzeye yerleştirmek veya bir memurun üstü olmak mevzuat hükümlerine aykırıdır.
Kamu işçisi ile memur arasındaki fark nedir?
Tanımlardan da anlaşılacağı üzere, memur doğrudan doğruya kamu hizmetini görür, kadrolu memur ise kamu hizmetinin görülmesinde gerekli yardımcı işleri yapar.
Kamu işçileri memur mudur?
Çalışma biçimleri: Mevcut kuruluş biçimi ne olursa olsun, Devlet ve diğer kamu kuruluşları tarafından genel yönetim esaslarına göre yürütülen zorunlu ve sürekli kamu hizmetlerinin görülmesiyle görevli olanlar, bu Kanun uygulamasında kamu görevlisi sayılır.
Kadrolu işçi müdür olabilir mi?
657 sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklere göre, kamu görevlisi tarafından yapılması gereken yöneticilik görevi, memur veya sözleşmeli personel ile yetkili temsilci dâhil olmak üzere sözleşmeli personel tarafından yapılamaz.